Mustafa Çelik
Vergi Danışmanı
03 Nisan 2023

Sirküler No: 628


Devlet Yardımlarının Uygulanması, Koordinasyonu, İzlenmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (Karar Sayısı: 7023) ile;

-Devlet yardımlarına ilişkin olarak; kamu idarelerince ilk defa yürürlüğe konulmak üzere hazırlanan veya yürürlükte bulunmakla birlikte yeniden değerleme oranından fazla ödenek artışı veya gelir kaybına yol açan ya da Devlet yardımının türü, oranı, süresi, miktarı, yararlanıcıları gibi yardımın asli unsurlarında değişiklik öngören taslaklar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına iletilecektir.

-Bu kapsamdaki Devlet yardımları;

a) Nakdi yardım: Geri ödeme şartı aranmaksızın, harcama veya faaliyet karşılığında sağlanan hibe niteliğinde parasal destekler.

b) Sermaye yardımı: Kamunun sahibi veya ortağı olduğu işletmelerin faaliyetlerinin devamını sağlamak, bu işletmelerde mevcut ortaklık payını korumak veya ortaklık payını artırmak amacıyla yapılan nakit transfer veya mahsuplaşmalar ile bir işletme, girişim veya fona doğrudan veya dolaylı ortak olmak amacıyla yapılan parasal destekler.

c) Vergi yardımı: İlgili kanunlar gereğince belirlenen vergi oranlarında indirim, istisna, muafiyet, erteleme veya terkin yoluyla mükelleflere sağlanan imkân veya ayrıcalıklar.

ç) Sosyal güvenlik yardımı: İşveren ve/veya çalışanların sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında sosyal güvenlik kuramlarına ödemeleri gereken prim, pay ve benzeri yükümlülüklerin tamamen ya da kısmen karşılanmasına yönelik destekler.

d) Taşınmaz yardımı: Hazine, özel bütçeli idareler, il özel idareleri veya belediyelerin mülkiyetinde olan ya da Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlara dair mülkiyetin devredilmesi, kullanım veya irtifak hakkı tesisi gibi taşınmazla ilgili hak teminine yönelik imtiyaz ve ayrıcalıklar.

e) Altyapı yardımı: Ulaştırma, haberleşme, enerji,su ve kanalizasyon gibi tesislerin teminine veya mevcut tesislerin modernizasyonuna yönelik destekler.

f) Ayni yardım: Nakit olarak karşılığı alınmaksızın hammadde, ara malı, demirbaş ve benzeri nitelikte ürünlerin teminine veya maddi ya da maddi olmayan varlıklara ilişkin hak tesislerine yönelik destekler.

g) Finansman yardımı: Kredi kuruluşları veya finansal kuruluşlar tarafından sağlanan kredilerin faiz oranı, kar payı, vade, kefalet gibi unsurlarında piyasa koşullarına nazaran sağlanan avantaj ve ayrıcalıklar.

ğ) Satın alma yardımı: Kamu tarafından mal ve hizmet alımı ile yapım işlerinin temininde fiyat avantajı sağlanması ile belirlenen şartlar dâhilinde üretilen mal ve hizmetlerden belirli bir fiyat veya miktarda satın alınmasına yönelik destekler.

h) Teknik-eğitim yardımı: Nakdi nitelik arz etmeyen ve karşılıksız olarak sağlanan, teknik gelişime yönelik, uzman personel ve danışmanlık hizmeti temini ile eğitim gibi destekler

olarak sınıflandırılmıştır.

Yönetmelik için tıklayınız.

Duyuru listesine üye ol!

Proventus Sirküler ile sosyal güvenlik mevzuatı ile vergi mevzuatına ilişkin tüm değişikliklerden haberdar olun.

Invalid email address
Proventus Danışmanlık Limited Şirketi, e-posta adresinizi üçüncü kişi ya da kuruluşlar ile paylaşmayacağını ve amacı dışında kullanmayacağını taahhüt eder.