Gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan ibaret olan mükelleflerden kanuni süresi içerisinde beyanname vermeyenler, Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi) üzerinden sistem üzerinden pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan seçenekleri ile beyanname verebilirler.
Bu halde birinci durumda;
– Tahakkuk eden vergi için vergi ziyaı cezası kesilmeyecektir.
– %4,5 oranında pişmanlık zammı hesaplanacaktır.
– Beyannamenin süresinde verilmemesinden dolayı Vergi Usul Kanununun 352-I-1 inci maddesi uyarınca sadece bir kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir.
İkinci durumda ise 2 kat 1.derece usulsüzlük cezası ile %50 oranında kesilecek vergi ziyaıcezasından yüksek olan uygulanır. Geciken tahakkuk için ayrıca gecikme faizi de talep edilir.
Kesilecek cezalar için uzlaşma ve indirim imkanlarını da cezanın içeriği ve tutarına göre kullanmak gerekebilir.
Ayrıntılar için tıklayınız.